Könyvajánló

Olvasni jó! Vigyázz, mert függőséget okoz!

Ezt az oldalt azért indítottam, hogy könyveket, arra érdemes olvasmányokat ajánlhassatok egymásnak ezen a fórumon.

száll a kakukk fészkére

“Egy elmegyógyintézetbe új beteg érkezik, a nagyhangú, tettre kész és életvidám Randle Patrick McMurphy. Rögtön felméri az erőviszonyokat, és nekilát átalakítani az osztály életét : kártyapartikat szervez, valóságos fogadóirodát üzemeltet, italt és nőket csempészik be, sőt megkérdőjelezi a csoportterápiás gyűléseken alkalmazott módszert is. A szabályok megszegése játékként indul, amelynek kimenetelére fogadásokat köt, hamarosan azonban elkeseredett háborúvá fajul, amelyben McMurphy ellenfele az osztály teljhatalmú főnővére, a Főnéni.  Tekintélyénél és pozíciójánál fogva a Főnéninek számos eszköz áll rendelkezésére, McMurphy viszont csak féktelen életvágyára, szélhámosbölcsességére és betegtársai rokonszenvére hagyatkozhat.”

A könyv megjelenése hatalmas siker volt 1962-ben. 1975-ben Milos Forman megrendezte a mára már klasszikussá lett, azonos című filmet Jack Nicholson és Louise Fletcher főszereplésével.

az elveszett cirkáló

Részlet

“Fél tizenegy elmúlt, hol késik Piszkos Fred?A messzi láthatáron nem látszott lámpa, csak egy közeledő szép hadihajó.(…) Ha Fred meglátja messziről, bizonyára nem mer idejönni saját gőzösével.

-Azt hiszem, innen ma nem indulunk – mondta Bunkó. -Ha Fred meglátja ezt a

páncélost, holnap sem mer ideállni.

A sötétben hirtelen csobbanásokat  hallottak, nagy ladik állt meg a part mellett, és Piszkos Fred ugrott ki belőle.

-Na, gyerünk, gyerünk – mondta gyorsan suttogva-, beszállás.

-Hol a hajó?- kérdezte ámultan a Főorvos.

-Tán kiüsse a szemedet? Itt áll. Ez csak megfelel? Olyan száz mérföldet megy óránként, mint a pinty. Egy évre való szén, olaj és pókerkártya van benne. Csak gyerünk már, mert lopott hadihajóval nem jó ácsorogni.

Dermedten álltak. A világ történetében példátlan eset megrendítette őket.(…)

-Ember! – kiáltotta Rozsdás. – Ezért mindnyájunkat felkötnek.

-De kicsinyes vagy ma! Persze, hogy felkötnek. De hát hadihajó lopásáért csak nem adnak Signum Laudist?… ”

<képregényváltozat itt érhető el>

Hozzászólás