A könyvtári dokumentumok megtérítésére vonatkozó eljárási protokoll

A könyvtári dokumentumok megtérítésére vonatkozó eljárási protokoll

(a könyvtári SZMSZ-en alapul)

A belépési nyilatkozat kitöltésével a diákok az iskolai könyvtár tagjaivá válnak. A könyvtári tagság ingyenes.

Ezzel együtt elfogadják a számítógépes nyilvántartás adatait és az elektronikus kölcsönzést.   A könyvtár állományából kölcsönzők illetőleg az állományt helyben használók anyagilag felelnek a dokumentumok megrongálásával vagy elvesztésével okozott kárért.

Az elveszett vagy megrongált dokumentumot az olvasó köteles egy kifogástalan, azonos  példánnyal pótolni. Ennek hiányában a dokumentum mindenkori beszerzési értékét, vagy a dokumentum másolási értékét kell megtéríteni. (Könyvtár SZMSZ-ében benne van –egyébként a könyvtár honlapján is olvasható)

A diákok az iskolai könyvtárba történő beiratkozáskor vagy az első tényleges kölcsönzés alkalmával megkapják a törzsszámukat, amellyel ők is és szüleik is folyamatosan figyelemmel kísérhetik a kintlévőségeiket a könyvtári on-line katalógus kölcsönzési információk rovatában a név és a törzsszám kitöltésével, tehát egyértelműnek tekinthető az, hogy a gondviselő tud gyermeke könyvtári tartozásairól.

A könyvtári dokumentumokat tanév végén a diákok kötelesek visszaszolgáltatni az iskolai könyvtárba. Ez alól kivételt képeznek azok a tankönyvek, amelyeket több évig használnak a diákok, ezeket az aktuális tantárgy tanulásának záró évében, illetve a tanuló iskolából történő távozásakor kötelesek visszaszolgáltatni az iskola

Protokoll a dokumentum megtérítésére

 Amennyiben az olvasó az általa kölcsönzött dokumentumokkal nem tud az iskola által előírt időben elszámolni, vagy megrongált állapotban szolgáltatja vissza a dokumentumot, a fent említett módon, az adott dokumentum beszerzési árának vagy fénymásolási díjának megtérítésére köteles, az iskola vagyonvédelme miatt.

Az ehhez kapcsolódó eljárási protokoll a következő:

A tanulónak kötelessége jelezni a könyvtáros felé, hogy nem   tud elszámolni a nála kölcsönzésben lévő dokumentummal. Ezt követően a könyvtárossal megbeszélik, hogy milyen módon fogja megtéríteni az iskola vagyoni kárát. Erre a következő lehetőségek vannak:

– Amennyiben az adott dokumentummal azonos kiadású (megegyező), ép és jó minőségű példányt tud szerezni – antikváriumból, internetes oldalakról- akkor azt a példányt a könyvtárnak adva tartozását kiegyenlítheti.

– Amennyiben ezt nem tudja megoldani, akkor a könyvtáros a dokumentum aktuális beszerzési árát, vagy az oldalankénti fénymásoltatási díjat fogja kérni az olvasótól.

Az ilyen módon megtérített tartozás után a könyvtáros az olvasó kölcsönzései közül törli a kérdéses dokumentumot.

 

 

 

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s